Ehdollinen vahviste

MITÄ SE TARKOITTAA?

On paljon asioita, jotka eivät merkitse hevoselle mitään. Hevonen voi kuitenkin oppia esimerkiksi, että esimerkiksi riimu kädessä kulkeva ihminen johtaa kiinniottamiseen. Kun tämä toistuu monesti hevoselle alunperin merkityksetön riimu muuttuukin sille merkitykselliseksi. Hevonen oppii, että nähdessään riimun se joutuu kiinni. Sitä kutsutaan klassiseksi ehdollistumiseksi. Sitä voi myös hyödyntää ja auttaa palkinnon ajoittamisessa. Ehdollistaminen ei ole kovin vaikeaa, yksinkertaisuudessaan opetat hevoselle, että kun se kuulee tai näkee merkin (vihellys, sana, liike, naksutin...) (ehdollinen vastike), seuraa välittömästi sen jälkeen jokin hevoselle kannattava asia, kuten esimerkiksi ruokapalkinto (ehdoton vastike). Tällä tavalla palkinnon ajoittamisessa ei tarvitse olla aivan niin täsmällinen.

Ehdollisen vahvisteen opettaminen käy yksinkertaisesti. Valittuasi käytettävän merkin, vaikka naksuttimen naksautus, annat hevoselle yhtäaikaa varsinaisen palkinnon (esimerkiksi leipäpala). Toista tätä kymmenisen kertaa ja siirry sitten siihen, että palkinto seuraa välittömästi merkin jälkeen, mutta ei aivan yhtäaikaa. Aluksi aika kannattaa pitää alle sekunnissa. Tämän jälkeen ehdollinen vahviste onkin jo käytettävissä myös koulutustilanteissa. Tarkemmin ehdollisesta vahvisteesta kerrotaan Tuire Kaimion kirjassa Hevosen kanssa.

On muistettava, että merkkiä seuraa aina palkinto. Jos palkinto jätetään antamatta ja sitä toistetaan usein, saattaa opittu unohtua ja lopulta merkillä ei ole yhtään sen enempää merkitystä hevoselle kuin alunperinkään.

Alla näet videosta, kuinka ehdollinen vahviste toimii käytännössä. Tässä käytössä on naksutin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti