MITEN OPETAN HEVOSIANI?

Sivun tarkoitus on kertoa teille hieman, miten minä opetan hevosiani. Ensimmäisenä kuitenkin sanon, etten ole ammattilainen, joten ongelmatilanteissa oman hevosesi kanssa käänny ammattilaisen puoleen. Kerron vain, miten olen päässyt tuloksiin omien hevosten kanssa ja kukaan ei kiellä kokeilemasta samoja asioita, mutta mikään guru en ole.

Tavoitteenani on oppia ymmärtämään hevosta paremmin ja ilmaista, sekä opettaa sille asioita. Käytän sekä negatiivista (esim. katseen tai fyysisen kosketuksen aiheuttama paine), että positiivista (esim. ruokapalkinto) vahvistetta.


MISTÄ LÄHTEÄ LIIKKEELLE?PARELLIN SEITSEMÄN LEIKKIÄ

Parelli Natural Horsemanship, eli tutummin parelli on Pat Parellin perustama suuntaus opettaa hevosia toimimaan ihmisen kanssa mahdollisimman sujuvasti. Parellin seitsemän leikkiä ovat oiva tapa aloittaa hevosen kanssa yhdessä opettelu, sillä niiden avulla opit kehosi merkityksen hevosen opettamisessa ja opit kommunikoimaan hevosen kanssa sen omalla lähes äänettömällä kielellä.

Leikkejä on tarkoitus edetä järjestyksessä ja seuraavaan voi siirtyä aina, kun edellisestä perusasiat onnistuvat. Jokaisessa leikissä voi kuitenkin kehittyä pitkälle perusasioiden opettelunkin jälkeen, sillä vaikeustasoa voi nostaa lähes rajattomasti.

Itse käytän Parellin seitsemää leikkiä osana tapana harjoitella, sillä niiden avulla tekeminen ei lopu ja tuloksia syntyy varmasti. Oman kehon käytön oppiminen ja hevosen opettaminen mahdollisimman pienistä merkeistä reagointiin helpottaa tulevaisuudessa perusarkea, sekä myös uusien asioiden opettelua.

Friendly game
Porcupine game
Driving game
Yoyo game
The circling game
Sideways game
Squeeze game


NAKSUTTIMEN KÄYTTÖ KOULUTUKSESSA

Naksutin tai vastaavasti jokin muu äänimerkki, jolle hevonen on ehdollistettu, on oiva apu kouluttamisessa, jossa halutaan palkita hevonen ruokapalkkiolla oikein tehdystä asiasta. Äänimerkki helpottaa palkinnon antamista, sillä palkkiota ei tällöin tarvitse antaa orjallisesti juuri oikealla hetkellä. Naksaus on merkki oikeasta teosta ja palkkio seuraa vasta tämän jälkeen.

Ehdollinen vahviste - mitä se tarkoittaa?
LuopuminenOPETELTAVIA ASIOITA


PERUSASIOITA

TEMPPUJA20 kommenttia:

 1. Saako sinulle laittaa sähköpostia tästä aiheesta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi laittaa, iida_rajala@hotmail.com (:

   Poista
 2. _IHANA_ blogi sulla!<3

  VastaaPoista
 3. Mihin on leikit hävinnyt?

  VastaaPoista
 4. Olen itsekkin katsonut Parellin opetusvideoita, mutta huonon englanin takia en saanut niistä läheskään kaikkea irti. Suuri kiitos siis näistä! Sait juuri yhden vannoutuneen lukijan :)

  VastaaPoista
 5. Moi, oli kiva lukea, että muutkin käyttävät Parellin menetelmiä. Ne ovat yllättävän tuntemattomia Suomessa, kun vertaa siihen, miten suosittu hän on ulkomailla. Olen kouluttanut omaa nuorta sh tammaani (LBE) noin 10 kk parellin menetelmin ja oppinut valtavasti hevosista. Ilman Parellia luonteikas hevoseni olisi todella vaikea ja vaarallinenkin.

  VastaaPoista
 6. Ihana blogi! Löysin tänne ihan noiden leikkivideoiden kautta ja ajattelin että voisin kokeilla niitä yhdellä tallin kärttysistä poneista. Sillä on tapana yrittää purra tai potkia mutta monet ovat eri lehdissä yms. sanoneet että ponit ovat unohtaneet tyhmät jutut kun ovat opetelleet temppuja yms. :) Luuletko itse että esim nämä leikit vaikuttaisivat pienen ponin käytökseen? Luulen että se osittain on "kärttyinen" koska se on epävarma useita kohtaan. Onko näissä leikeissä naruriimu paras vai käykö normiriimu? Meillä ei ole tallilla hiekotettua kenttää joten käykö harjoittelu jossain muualla?
  Ja onko sinulla vielä jotain erityisiä vinkkejä miten pienen (alle 90cm säkäisen) kärttyisen ponin kannattaisi aloittaa? :D

  VastaaPoista
 7. Ihanaa että olet jaksanut tehdä tämmöisen! Pitää heti kokeilla oman ponin kanssa kun se luottamus ei nyt ihan huippukunnossa ole... On kyllä mahtavaa että laitoit nämä tänne muidenkin leikittäväksi.

  VastaaPoista
 8. Olen yrittänyt harrastaa hevoseni kanssa maastakäsittelyä ja olen kuullut näistä leikeistä aiemmminkin. Nyt päätin pitkästä aikaa taas kokeilla kun luin tämän mutta hevoseni ei keskittynyt yhtään. Se vain tuijotteli muualle ja hyppeli narun päästä. Kun yritin väistättää takaosaa Porcupine gamen menetelmällä se lähti eteenpäin ja kun etuosaa niin se lähti peruuttamaan. Se yritti koko ajan myös kohti porttia. olisiko sinulla vinkkejä mitä voisin tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo merkit viittaan siihen, että hevosesi ei kunnioita sinua, sitä ei kiinnosta tekemisesi ja/ tai se ei ehkä ymmärrä mitä haluat siltä. Jos hevonen lähtee eteenpäin porcupine/ driving gamessa takaosaa väistättäessä, voi heiluttaa toisessa kädessä olevaa narua, joka menee riimuun. Se ehkä aiheuttaa reaktion, että hevonen ei enää mene eteen. Taaksepäinmeno etuosaa väistättäessä saa loppumaan kun painaa leukaluusta ja lavoista yhtäaikaa molemmin käsin, mutta pitää enemmä painetta leukaluusta. Muista kehon painekkin, jos olet vetelä spagetti joka nyt ujosti kyselee, voisitko mennä, se ei toimi. Oma energia on oleellinen asia, hevonen kyllä tietää millä tuulella olet ja aistii, jos arkailet tai muuten vain pyydät ujosti.

   Jotta saat hevosen kiinnostumaan tekemisistä kannattaa leikkiä sen kanssa sellaisia leikkejä ja asioita, joista se pitää. Muista palkita hevonen aina ja antaa sille miettimistaukoja. Hetken rauha antaa hevoselle aikaa miettiä opittua. Suomessa on jonkun verran ihmisiä, jotka opettavat maastakäsittelyä ja kehittämään suhdetta hevoseen (ei kuitenkaan nimenomaan parellia). Kurssilla kannattaa käydä ja kerätä oppia mahdollisimman monelta ihmiseltä!

   Poista
  2. Hei! Mulla on kans hoidokkini kanssa tämmöinen tilanne, kun meidän tallillsmme ei järjestetä vastaavanlaisia kursseja. Ja poni tekee tätä että etuosaa väistättäessä porcupine gamessa ertä lähtee peruuttamana ja on iakalailla omissa maailmoissaan, mutta ne oikein tiedä asioita mistä poni pitää muuta kuin syöminen. Mitä minun pitäisi oikein tehdä ko homma ie meinaa oikein luonnistua? Ja miten leukauuhun voi kohdistaa paineen?

   Poista
 9. Hauskaa, pitääkin alkaa tarkastella näitä enemmän. :)

  VastaaPoista
 10. Meillä käytetty näitä menetelmiä erittäin hyvin tuloksin myöskin, nyt 5v paint-tamman kanssa siitä asti kun se 1 ½-vuotiaana ostettiin. Kiva että muutkin näistä on kuullut ja niitä käyttää. :)

  VastaaPoista
 11. Avasin sattumalta tämän blogin ja klikkasin ensimmäiseksi tämän sivun auki. Täytyi nostaa kädet pystyyn enkkuihminen (älä suutu nimityksestä, en tarkoita sitä negatiivisesti), joka käyttää Parellin seitsemään leikkiä koulutuksessa. Vau! Kurkistin jokaisen linkin taa, lukien mitä olit niistä kirjoittanut ja katsoen videot. Näytti todella hyvältä ja voit olla ylpeä itsestäsi ja hevosistasi.

  Jos mietit niin Parellin seitsemän leikkiä ovat minulle tuttuja. Käytän niitä itsekkin aktiivisesti. Taliilla, jossa käyn, perustuu moni asia luonnolliseen hevosmiestaitoon. Ja se on myös lähellä sydäntäni.

  Jos kiinnostaa enemmän niin tässä pari linkkiä:
  Oma blogini: http://preeriatuuli.blogspot.fi/
  Tallin nettisivut: http://www.huminalehto.com/hevostila/

  VastaaPoista
 12. Saanko linkittää omaan blogiini näitä leikkejä? Ajattelin oman vuotiaani kanssa kokeilla Parellin menetelmiä :)

  VastaaPoista
 13. Miten olet opettanut varsan traileriin? :)

  VastaaPoista
 14. En sattunut nopealla selailulla löytämään blogistasi vastausta, mutta mitä käytät nameina opetuksessa ja koulutuksessa? :) Tai mitä suosittelisit muutaman viikon ikäisen varsan kanssa käyttämään nameina? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten käytän kauraa, sillä sitä on helppo sulloa taskuun ja sitä pystyy antamaan vähän kerrallaan. Joskus käytän myös pieniä kuivia leivänpaloja :)

   Poista
 15. Onko tuossa bannerikuvassa Lordin naruriimu solmittu väärin? Mulle on ainakin opetettu että sen loppupään tulee aina osoittaa taaksepäin, ei koskaan eteen (voi osua hevosta silmään).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naruriimulla tuskin silmää puhki saa, mutta toki sidon sen itsekin aina niskahihnan niin, että loppupää osoittaa taaksepäin ja häiritsee hevosta mahdollisimman vähän. Tuollainen venyvää ja vanuvaa materiaalia oleva halpisriimunaru ei vain aina pysy täysin paikallaan ja kiertyy välillä niin, että loppupää narusta ei enää osoitakkaan sinne minne pitäisi.

   Poista